Categories
Kaip Mažinti Vartojimą Tinklaraštis

Bado akcija ir spintos revizija

Kelias į tvarią madą yra ilgas ir lėtas, reikia skirti daug laiko sužinoti informaciją apie audinius, gamybos praktikas, dizaino optimizaciją ir panašiai, o ypač žmogui, “gyvenančiam” visai kitoje srityje. Neteisinga būtų versti save kardinaliai pakeisti gyvenimą per vieną dieną, tačiau šiandieninė ekologinė situacija nebeleidžia šiai temai likti abejingiems. Būtent todėl šie straipsniai pamatys dienos šviesą pamažu, nebus prigrūsti informacijos, bus aptariama tai, kas svarbu žinoti kiekvienam jau dabar. 

Kapitalistinėje visuomenėje balsuojame pinigais – tai mūsų didžiausias ginklas prieš žmonių išnaudojimą ir blogas gamybos praktikas. Būtų nuostabu, jeigu nuo sekančio pirkimo imtumėme sąmoningai balsuoti savo pinigais – balsuoti už kokybę, etiką ir ekologiją.

Taip pat prieš pradedant svarbu paminėti, kad stilius ir įvaizdis – galingi dalykai, tačiau jie nėra apie trendus. Pirmi yra apie asmenybę, saviraišką ir vidinį pasaulį, o antri – apie vartojimą, marketingą, pardavimus ir reklamines kampanijas.

Nuotraukos: Gucci, Getty Images

1. APSIPIRKINĖJIMO BADO AKCIJA

You can’t shop your way into sustainability

Pirmas iššūkis, kurį kviečiu priimti – atlikti sąmoningą apsipirkinėjimo bado akciją. Galbūt skamba stipriai, tačiau ši akcija gali iš esmės pakeisti Jūsų požiūrį į aprangos poreikius. Taisyklės tokios: savo nuožiūra pasirenkate Jums priimtiną laikotarpį (mėnesis, trys mėnesiai, pusė metų ar daugiau) ir per jį neperkate nei vieno drabužio (naujo ar dėvėto). Siūlyčiau pasirinkti tokį laiko tarpą, kuris Jums atrodo kaip įššūkis, tad įsivertinkite, kaip dažnai apsipirkinėjote iki šiol. Ypatingoms reikmėms drabužius turėtumėte išsinuomoti ar pasiskolinti, o toliau pasikliauti tuo, kas jau yra Jūsų spintoje. Tokia praktika padeda apsivalyti nuo užsistovėjusių įsitikinimų, kad negalime gyventi be kai kurių drabužių, prekinių ženklų ar laisvalaikio leidimo prekybos centruose.

Jeigu laukėte tam tinkamo laiko – valio! Nėra geresnio meto, nei karantinas ir priverstinis laiko leidimas namuose.

Taip pat šiam laikotarpiui reikėtų atsisakyti visų mados prekinių ženklų naujienlaiškių, mados žurnalų prenumeratų, atsisakyti sekti kitas pirkimą skatinančias iniciatyvas ir profilius socialinėje medijoje. O ką reiktų daryti?

APSIPIRKIMO SĄRAŠAS

Maistą dažnai perkame su konkrečiu sąrašu, o perkant drabužius dažnai pamirštame, ko mums reikia ir leidžiamės į gražu-negražu kelionę. Visos bado akcijos metu svarbu turėti užrašus, kur būtų galima pasižymėti, jei jaučiate, kad kažko trūksta. Lietingas oras ir norėtųsi užsidėti lietpaltį? Pasižymėkite ir šiuo momentu ieškokite kitų išeičių (pasiskolinkite, ar eikite su lietsargiu). Taip po truputį ims formuotis aiškūs prioritetiniai poreikiai. Taip pat apsipirkinėjimo bado akcijos gale gali pasirodyti, kad kai kurie norai buvo tik momentiniai norų blykstelėjimai ir užrašą bus galima lengva ranka ištrinti.

BIUDŽETAS

Teigiama šio įššūkio pusė – sėkminga bado akcija bus labai naudinga piniginei. Jeigu norite, galite kiekvieno užrašymo metu atsidėti pinigų sumą, kurią būtumėte išleidę drabužiui, atskirai. Taip galėsite įvertinti kiek sutaupėte bado akcijos metu ir paskirti šį biudžetą sekantiems sąmoningiems pirkiniams.

Nuotraukos: j_creativestudio, &Other Stories

2. SPINTOS REVIZIJA IR PRIORITETAI

Šiame etape svarbu įsivertinti kas jau yra garderobe. Nuodugniai peržiūrėkite savo spintos turinį ir išsirinkite drabužius, kuriuos dėvite diena iš dienos, kurie yra Jūsų mėgiamiausi. Taip pat atskirkite tuos, kurie ten kabo, bet nėra dėvimi, turi kažkokių trūkumų.

Tuomet įvertinkite, kodėl drabužiai atsidūrė ‘gerojoje’ spintos pusėje – kokių jie audinių, spalvų, siluetų ar raštų? Lygiai taip pat, kodėl kai kurie drabužiai nėra dėvimi, galbūt yra pasikartojančių minusų (pvz. drabužis prastai kvėpuojančio audinio ir jį dėvėti nėra malonu).

Labai svarbu atskirai išskirti dalį drabužių, kurie tinka, bet nėra dėvimi, nes nėra su kuo juos dėvėti.

Čia ir prasidės apsipirkimo sąrašo sudarymas – pasižymėkite su kuo norėtumėte dėvėti šiuos drabužius. Su kuo šiuos drabužius dėvėti taip pat galite pasitarti su artimaisiais ar stiliaus profesionalais.

DRABUŽIŲ ROTACIJA

Pradėkite naudoti metodą, kuomet dedant neseniai užsidėtą drabužį atgal į spintą, jis turėtų atsidurti pačioje nepatogiausioje/ nematomiausioje spintos dalyje, kad rečiau dėvimi drabužiai būtų geriau matomi ir lengviau pasiekiami. Taip sąmoningai priversite save į aprangą pažvelgti kūrybiškiau ir sugalvoti daugiau naujų drabužių derinių.

Nuotrauka: IKEA

Jeigu per ilgesnį šio metodo praktikavimo laiką taip ir nepasiryžote užsidėti kai kurių iš šių drabužių, na, tuomet teks pripažinti pralaimėjimą, ir su drabužiais atsisveikinti. Tačiau jokiu būdu neišmeskite drabužio – apie jau turimų drabužių naudojimo ciklo prailginimą bus kalbama kituose straipsniuose. Su laiku spinta ne tik apsivalys nuo nereikalingų ir nenešiojamų drabužių, bet jūs atrasite naujų būdų ir derinių nešioti jau turimus drabužius ir stabtelsite save nuo naujų pirkimo.

Pabaigai rekomendacija: gali būti naudinga pasidomėti daugiau apie KonMari metodą, kuris moko turėti tik drabužius (daiktus) kurie teikia džiaugsmą. Daugiau galite rasti Netflix dokumentiniame seriale “Tidying Up With Marie Kondo”

Nuotrauka: Netflix

Kita serijos dalis bus apie spintoje esančių drabužių teisingą bei ekologiškesnę priežiūrą, tad stay tuned!