Categories
Kaip Mažinti Vartojimą Tinklaraštis

Kaip mažinti vartojimą?

Viena iš priežasčių, kodėl nusprendžiau tapti stiliste – jaučiu, kad gaminame ir perkame per daug naujų drabužių, o ir statistika rodo, kad tampame dvigubai aktyvesniais vartotojais, nei prieš kelis dešimtmečius (vidutiniškai per metus žmogus įsigyja jau nebe 7, o 13kg drabužių). Šiandien jau gan plačiai žinoma, kad mados industrija yra viena labiausiai aplinką teršiančių pramonių, o daugiau nei du trečdaliai tekstilės gaminių patenka į šiukšlynus be rūšiavimo (ir tik 15 procentų išrūšiuojama).

Mano nuomone, pats nemadingiausias poelgis šiuo metu – aklai sekti mados tendencijas ir nuolat pirkti naujus trendy daiktus. Panašu, kad artimiausiu metu visiems vėl teks sugrįžti į namus ilgesniam laikui, tad tai – puikus metas nuodugniai ištirti savo esamą spintos turinį ir susidaryti planą ateičiai, kaip maksimaliai išnaudoti savo turimus drabužius ir pasiruošti sekantiems pirkiniams. Tvarus įvaizdis visai neturi būti 1) brangus, 2) nuobodus, 3) nemadingas, tai – mitai.

Šį sezoną planuoju išleisti ciklą straipsnių apie tvarumą ir praktinius patarimus kaip elgtis ekologiškiau su savo apranga, kaskart aptariant vis kitą žingsnį aplinkai draugiškesnės spintos link. Norėčiau pasidalinti naudingomis svetainėmis, programėlėmis ir stilingais daiktais, kurie mažiau teršia aplinką.

Trumpai tariant, šiame straipsnių cikle kalbėsiu apie:

  1. tai, kaip elgtis su jau spintoje esančiais drabužiais: jų priežiūra, kad išliktų kuo ilgiau geros būklės; tvarkymas ir taisymas jiems suplyšus; o norint su jais atsisveikinti – pardavimas, mainai ir rūšiavimas
  2. tai, kaip planuoti savo spintą į ateitį, kad užtektų mažiau ir kokybiškesnių drabužių; apie alternatyvias vietas pirkti drabužius ir alternatyvius produktus