Categories
Kaip Mažinti Vartojimą Tinklaraštis

Drabužių priežiūra: gidas

Turbūt pastebėjote, kad vyresnės kartos žmonių požiūris į drabužius stipriai skiriasi nuo jaunimo. Jų jaunystėje dar neegzistavo greitoji mada, todėl kiekvienas įsigytas drabužis ar daiktas tarnaudavo metai iš metų, nes buvo kokybiškai pasiūtas, o suplyšus – nuolat taisomas. Šiandien drabužis gyvena gerokai trumpesnį gyvenimą, nes išteptas ar suplyšęs dažniausiai būna pakeičiamas kitu tokiu pačiu drabužiu. Ironiška, bet dar niekada nebuvo tokia lengva drabužių priežiūra: šiandien mes turime daugybę darbą palengvinančių prietaisų ir produktų. Būtent todėl kviečiu susipažinti su šiuo išsamiu drabužių priežiūros gidu, kuriame papasakosiu apie kiekvieną priežiūros etapą, tinkamą net ir tiems, kurie dar tik pradeda savarankiškai rūpintis savo drabužiais.

Skalbimo režimai ir priežiūra

Skalbimas yra vienas taršiausių ir labiausiai drabužį ardančių veiksmų per visą jo gyvavimo laiką, tad yra nepaprastai svarbu nusimanyti, kaip tai atlikti teisingai.

Pati svarbiausia taisyklė būtų sekti gamintojo instrukcijas vidinėje drabužio etiketėje, nes gamintojas geriausiai nusimano apie naudojamus audinius ir jų savybes. Toliau galima vadovautis bendrais principais: drabužius skalbti kaip įmanoma rečiau, kuo žemesnėje temperatūroje ir išverstus vidine puse į išorę.

Toks pat svarbus paminėti kaip ir drabužių priežiūra ir apsipirkimo momentas: reikėtų rinktis audinius, kurių nereikės taip dažnai skalbti, ar jų priežiūra nėra sudėtinga; audinius, kurie ilgai tarnaus. Įprastai maišytos sudėties (natūralių ir sintetinių pluoštų) audiniai patvaresni ir nereikalauja ypatingos priežiūros, tačiau šių audinių negalima perdirbti – tad ekologine prasme jie nėra pranašūs.

Kaip praretinti skalbimo dažnį?

Kartais plauname drabužį su tikslu atšviežinti jo kvapą – tam geriau išbandyti seną gerą pravėdinimo gryname ore metodą arba naudoti vieną iš audinių purškiklių: šis iš &OtherStories, šis iš Steamery Stockholm, šis iš Krispo, ar šie iš Zara Home. Šie purškikliai neutralizuoja nemalonius kvapus, naikina mikrobus ir drabužiui suteikia malonų aromatą.

Taip pat rekomenduotina išsitepus valyti tik dėmėtą audinio dalį, o ne skalbti visą gaminį. Dėmes galima tepti gelinės koncistencijos skalbimo priemone ar specialiu purškiamu dėmių išėmėju – tokia drabužių priežiūra gerokai prailgina drabužio galiojimo laiką.

Skalbinių rūšiavimas

Drabužių rūšiavimas pagal skalbimo temperatūrą ir spalvas.

O tuomet, kai skalbti jau tikrai reikia, visų pirma reikėtų teisingai išrūšiuoti skalbinius į:

  • drabužius, kuriuos reikia valyti valykloje, jeigu mėginsite juos išplauti skalbyklėje, galite gerokai (ar net nepataisomai) juos sugadinti. Jeigu nemėgstate drabužių nešti į valyklą, rekomenduočiau prieš perkant atidžiai perskaityti drabužių (ypač prabangesnių) etiketes ir išvis vengti tokių pirkinių. Tuo labiau, kad tokia drabužių priežiūra – pats aplinkai nedraugiškiausias valymo būdas.

  • patalynę ir rankšluosčius, juos dėl higieninių priežasčių skalbti rekomenduojama aukštesnėje (60 laipsnių) temperatūroje, specialiu Higiene (ar panašiu) režimu, kartą per savaitę. Tuo tarpu pagalves ir antklodes rekomenduojama išskalbti kas 3-6 mėnesius, tad prisiminkite išskalbti bent du kartus per metus ar kiekvieną sezoną.

  • šaltame vandenyje skalbiamus drabužius ir delikatų apatinį trikotažą, kuriems bus naudojamas 30 laipsnių bei pats švelniausias (delicate, handwash) skalbimo režimas. Tai gali būti labai delikataus audinio, nėrinių ir panašūs aprangos elementai. Jeigu ketinate skalbti vilnonius ar šilkinius drabužius, svarbu naudoti specialią priemonę, bet apie tai vėliau. Taip pat rekomenduotina įsigyti maišelius, kuriuose galima drąsiai skalbti pačius subtiliausius drabužius jų nepažeidžiant. Taip pat rinkoje yra tvarūs skalbimo maišeliai, neleidžiantys skalbimo metu į nuotekas išplauti taršių mikroplastiko dalelių.

  • likusius drabužius išskirstyti į tamsius, ryškius spalvotus, pastelinius ir baltus. Kai kurios skalbyklės turi ir specialias skalbimo programas atskirai Dark garments, Coloured ir Whites, tačiau esminė taisyklė vėlgi būtų sekti etiketes vidinėje dalyje ar sudėtis. Beveik kiekviena skalbyklė turi kasdienį, Daily Wash režimą su 40 laipsnių temperatūra ir ne itin intensyviu gręžimu, tad gali būti tikslingiausia naudoti jį, jeigu tarp šių drabužių nėra reikalaujančių specialios priežiūros. Skalbiant spalvotus drabužius verta įsigyti lakštelius, kuriuos įdėjus kartu su skalbiniais, išvengsite, kad vieni drabužiai nenudažytų kitų, ypač jei skalbiate naujai įsigytus drabužius.

Kaip išsirinkti tinkamą skalbiklį?

Sakoma, kad skysti skalbikliai geriau panaikina riebalinės kilmės dėmes, o milteliai veiksmingesni prieš purvo dėmes, tačiau iš esmės – tai pasirinkimo reikalas. Jeigu renkatės universalų skalbiklį, svarbiausia, kad jame nebūtų ftalatų, fosfatų ir nesuyrančių paviršinio veikimo medžiagų: tai bus naudinga ir Jūsų sveikatai, ir aplinkai. Tuo tarpu skalbiant vilną, kašmyrą ar šilką svarbu, kad skalbiklis būtų be enzimų, nes jie puola natūralius pluoštus ir juos su laiku daro trapesniais – šiems pluoštams sukurti specialūs skalbikliai, kurie labiau putoja ir sušvelnina mechaninį poveikį audinio struktūrai. Taip pat rekomenduotina turėti atskirą skalbiklį spalvotiems drabužiams – toks skalbiklis neturi tam tikrų veikliųjų medžiagų, kurios gali neigiamai veikti drabužio spalvą.

Jeigu turite itin jautrią odą ir dažnai alergizuojate įvairiems skalbikliams, ar ieškote geresnių alternatyvų skalbti kūdikių drabužius, vertėtų apsvarstyti muilo riešutų įsigyjimą, tai – pati ekologiškiausia skalbimo priemonė ir gera išeitis tiems, kam reikalinga speciali drabužių priežiūra.

Prieš skalbiant, skalbinius reikia tinkamai paruošti: užtraukti užtrauktukus, užsegti užsegimus ir surišti laisvas virveles arba kaspinus; iškraustyti kišenes – ištraukti metalinius daiktus (išsegti sąvaržėles, žiogelius ir pan.); bei, kaip jau minėta, išversti drabužius vidine puse į išorę. Taip pat svarbu neperkrauti skalbimo mašinos, drabužiams reikia vietos judėti viduje.

Kaip dažnai reikėtų skalbti drabužius?

Labai dažnai

  • Kojinės, pėdkelnės, apatiniai skalbiami po kiekvieno užsidėjimo, liemenėlės – po 3 užsidėjimų.
  • Pižamos ir kiti prie odos dėvimi kasdieniai drabužiai skalbiami kas 1-3 užsidėjimus, priklausomai nuo to, ar intensyviai prakaituojate.
  • Kasdienės palaidinės, marškiniai ir suknelės lygiai taip pat skalbiamos kas 1-3 užsidėjimus.
  • Šortai ir kasdienės kelnės skalbiami po 2-3 užsidėjimų; sportinės kelnės ir tamprės po 1-3 užsidėjimų.

Rečiau

  • Megztiniai ir kardiganai skalbiami po 2-7 užsidėjimų, priklausomai nuo jų sudėties (vilnoniai – rečiau, o medvilniniai, šilkiniai – dažniau).
  • Išeiginės kelnės ir sijonai skalbiami po 5-7 užsidėjimų.
  • Kasdieniai švarkai ir švarkeliai skalbiami kas 5-6 dėvėjimus.

Labai retai

  • Džinsai ir džinsiniai sijonai, švarkeliai skalbiami kas 10-12 užsidėjimų, kol atsiranda kvapas (tarp skalbimų pasitarnaus anksčiau minėtas fabric refreshner purškiklis, vietinis dėmių valymas ir pravėdinimas gryname ore). Skalbti išversta vidine puse, skalbti šaltame vandenyje (30 laispnių).
  • Kepurės, pirštinės ir šalikai skalbiami 1-3 kartus per sezoną.
  • Vilnoniai paltai ir pūkinės striukės skalbiami/ valomi (priklausomai nuo vidinės etiketės) 1-2 kartus per sezoną.
  • Netikros odos drabužiai: iš esmės, jeigu vidinėje etiketėje rašoma, kad skalbti (švelniu, rankiniu) režimu galima, reikėtų tai atlikti išvertus drabužį vidine puse į išorę ir džiovinti drabužį pakabinus ant pakabos. Tačiau dažnai skalbti tikrai nerekomenduojama, ypač dėl sudėtingesnio lyginimo proceso. Reikėtų švelniu valikliu (ar muilu) ir drėgna mikrošluoste vietiškai pavalyti atsiradusius nešvarumus, kvapams panaikinti galima pakabinti prasivėdinti gryname ore arba pamušalą papurkšti anksčiau minėtu audinių purškikliu.
  • Odiniai ir zomšiniai švarkeliai valomi ne dažniau nei kartą per sezoną.
  • Alpakos vilnai skalbimas yra gana žalingas, o kadangi ji turi antimikrobinių savybių, galima drabužius su šiuo audiniu išpurtyti, pravėdinti gryname ore, o dėmes valyti vietiškai; tad skalbti užteks kartą per sezoną.

Išskalbtų drabužių džiovinimas

Vintažinė nuotrauka iš “Life” žurnalo, vaizduojanti moterį, džiaunančią drabužius stipriame vėjyje.

Net labai ekologiškai išskalbus drabužius galima padaryti nemažai žalos aplinkai ir pačiam drabužiui juos džiovinant. Teisingai išdžiovinto drabužio dažnai net nereikia lyginti, taip pat audinys ilgiau lieka patvarus.

Išėmus drabužius iš skalbimo mašinos rekomenduojama juos išpurtyti ir marškinius ar švarkelius pakabinti ant pakabos, o vilnonius drabužius džiovinti ištiesus ant lygaus paviršiaus patiesus rankšluostį. Kitų drabužių džiovinimas pakabinus gryname ore ar ant išskleidžiamos džiovyklos visuomet bus pranašesnis už automatinę džiovyklę, nes taip nenaudojama elektros energija, saulė natūraliu būdu dezinfekuoja audinius, taip pat galima išvengti susitraukimo ir stipraus susiglamžymo. Iš kitos pusės, džiovyklė labai patogi šaltuoju sezonu, tačiau stipriai gadina audinio struktūrą, dėl ko jie tampa greičiau pažeidžiami, traukiasi ir sukuria ‘elektrinimąsi’.

Išskalbtų drabužių priežiūra: lyginimas

Jeigu pavyko išdžiovinti drabužius taip, kad neliktų stipraus susiglamžymo, labai gali būti, kad išlyginti drabužį užteks su gariniu lygintuvu. Jis gerokai pranašesnis už mums įprastą lygintuvą, nes yra švelnesnis audiniui, ypač delikatiems audiniams kaip šilkas. Paprastą, ne industrinį, garinį lygintuvą galima įsigyti už mažiau nei 50 eurų, tačiau jis gali gerokai pagreitinti drabužių priežiūrą. Ir tik tuomet, jeigu ir garinis lygintuvas nesusitvarko su susiglamžymu, rekomenduojama imtis įprastojo; jis taip pat geriau susitvarko su kelnių kantais ir klostėmis. Tiesa, labai svarbu laikytis nurodymų drabužio vidinėje etiketėje dėl naudojamo karščio.

Draudžiama lyginti:

  • Gaminius, pasiūtus iš barchato ir aksomo;
  • Gaminius iš dirbtinės odos ar turinčius dirbtinės odos detales;
  • Bet kuriuos drabužius, kurių vidinė etiketė taip nurodo.

Kaip išlyginti labai susiglamžiusius dirbtinės odos gaminius ir kitus drabužius, kurių etiketė teigia, kad lyginti negalima?

  • Džiovyklėje, trumpiausia programa, kartu su storais rankšluosčiais;
  • Su įprastu lygintuvu, nusistatyti žemiausią temperatūrą be garų ir lyginti per rankšluostį;
  • Pakabinti ant pakabos vonios kambaryje, kol maudotės duše – garai ir gravitacija padarys savo darbą.

Drabužių laikymas ir priežiūra

Drabužių lankstymas ir medinių pakabų dizainas.

Kalbant apie jau išskalbtus ir išlygintus drabužius, svarbiausias tikslas būtų juos tokius ir išlaikyti: švarius ir lygius. Reikėtų apgalvoti drabužių laikymą taip, kad jie būtų vėsioje ir sausoje vietoje, nes papildoma drėgmė ir karštis gali paskatinti pelėsio atsiradimą (taip, net ant drabužių). Geriau nuolat nelaikyti savo drabužių drėgname vonios kambaryje ar rūsio spintoje, taip pat ant saulės (nes ji blukina spalvas). Nusivilkus drabužius, kurių dar neketinate skalbti, išsyk ranka perbraukite susiglamžiusias vietas – raukšlės dažnai išsitiesina kol drabužis dar šiltas.

Drabužiams reikia vietos kvėpuoti. Net jeigu drabužiams laikyti nėra itin daug vietos, reikėtų atsispirti norui pripildyti pilnutėlę spintą. Stipriai susispaudę drabužiai glamžosi ir blunka, nes audiniai nuolatos trinasi vienas į kitą. Išspręsti šią problemą galėtų papildomos drabužių laikymo vietos: nauja nedidelė komoda, paprasta drabužių kabykla ir panašiai. Dažniausiai naudojami du drabužių laikymo metodai: kabinimas ant pakabos ir lankstymas lentynoje.

Kabinimas ant pakabos

Visų pirma, tikrai verta investuoti į geros kokybės pakabas. Žinoma, nemokamos valyklos pakabos labai vilioja, tačiau jos nėra sukurtos ilgalaikiam drabužių laikymui. Rekomenduotina investuoti į medines ar pūkeliu padengtas pakabas, kurios išlaiko drabužio formą (ypač švarkų ir paltų); tuo tarpu plastikinės ir metalinės pakabos tokio efekto nesuteikia. Taip pat įsigyjant pakabas svarbu atsižvelgti, kad pakabos plotis nebūtų didesnis, nei drabužio (marškinių, švarkų) pečių plotis.

Kabinant drabužius svarbu užsegti visus užtrauktukus ir užsegti visas sagas. Taip galima išvengti kitų drabužių medžiagos pažeidimų, ypač jei netoliese kaba itin delikataus šilko palaidinė.

Prabangesnius ar delikatesnius drabužius (išskyrus vilnonius) geriau laikyti ant kokybiškų pakabų – taip gerokai sumažėja priežiūra dėl susiglamžymo ar nemalonių kvapų. Tačiau nerekomenduojama kabinti medvilninių marškinėlių, nes taip gali likti pakabos žymės drabužio formoje, taip pat gravitacija kiek ištempia drabužį į apačią ir taip vėl keičiama pradinė drabužio forma. Tuo tarpu džinsus geriau kabinti ant pakabų – taip jie geriau kvėpuos ir juos skalbti reikės rečiau.

Drabužių lankstymas

Storus megztinius reikėtų lankstyti ir laikyti lentynoje. Klaidinga būtų manyti, kad kabinti drabužius – visuomet geriausia išeitis, nes sunkesni drabužiai (kaip pagaminti iš vilnos) gali gerokai deformuotis kabėdami spintoje. Geriausia juos laikyti lentynoje ir pataupyti pakabas labiau jų nusipelniusiems drabužiams.

Drabužius idealiausia lenkti būtų per siūles, kad nesusidarytų papildomų raukšlių ir drabužis išlaikytų savo pradinę formą. Jeigu kažkokio drabužio nepavyksta deramai sulankstyti, išeitis galėtų būti jį tvarkingai suvynioti į ritinėlį – taip išvengiama glamžymosi.

PABAIGOS ŽODIS

Faktas: mylimi drabužiai tarnauja ilgiau. Mums visiems reikėtų pradėti žiūrėti į drabužį kaip į visų jam pagaminti reikalingų išteklių visumą: visą vandenį medvilnei auginti; sudiržusias siuvėjos rankas; ilgą kelią sunkvežimyje link Jūsų miesto; etiketės spausdinimą ir rūpestingą pardavėjos lankstymą parduotuvės lentynoje. Palinkėčiau atsakingai išrūšiuoti skalbinius, investuoti į garinį lygintuvą ar tiesiog imtis bet kokių Jums prieinamų veiksmų, kad tas pats drabužis tarnautų bent porą mėnesių ilgiau. Daugiau apie tvarų požiūrį į drabužius galite rasti ankstesniame straipsnyje apie apsipirkinėjimo bado akciją ir spintos reviziją.

Šio gido pdf failą rasite vasario mėnesio naujienlaiškyje. Kviečiu prenumeruoti!