Categories
Tinklaraštis

Asmens spalviniai tipai ir sezonai

Visi esame neabejotinai pastebėję, kad tam tikros spalvos atrodytų mus daro žvalesniais, gyvesniais, o kitos – kaip tik slopina, atrodome prastai. Norint suprasti, kodėl taip vyksta, reikėtų išsiaiškinti, kokiam spalviniam sezonui priklausote.

Egzistuoja 4 spalviniai tipai, patogumui pavadinti pagal sezonus: pavasaris, vasara, ruduo ir žiema. Kiekvienas tipas turi arba šaltą, arba šiltą toną ir yra arba niuansingas, arba kontrastingas. Kokiam tipui priklausote, lemia jūsų natūralūs tonai (akių, plaukų, odos, net kraujagyslių).

Kaip nustatyti savo spalvinį tipą?

  1. AKYS. Įdėmiai išanalizuokite savo akių rainelių spalvą. Ar ji šilta/šalta? O kaip su akių baltymu, ar jis linkęs į geltonumą ar melsvumą? Pasižymėkite šilta/šalta. Tuomet atkreipkite dėmesį, ar spalva šviesi, švelni, ar intensyvi ir vaiski? Pasižymėkite švelnu/ryšku.
  2. PLAUKAI. Peržvelkite savo plaukų tonus. Greičiausiai jų spalva nėra vienoda nuo šaknų iki galiukų, tad ieškokite kuo daugiau atspalvių, kurie padėtų sudaryti visumą. Ar plaukai šilti: karameliniai, kaštoniniai, lyg tviskantys auksu; ar plaukai šalti: turi krislelį pilkšvumo, žalsvumo, sidabriško tono? Vėlgi pasižymėkite šilta/šalta. Tuomet atkreipkite į spalvos visumą: ar jie tamsūs, ar šviesūs, ar konstrastuoja su jūsų odos spalva, o gal atrodo ganėtinai panašaus tono? Pasižymėkite panašu/ kontrastinga.
  3. ODA. Principas lygiai toks pats, kaip su akimis ir plaukais – pirmiausiai reikėtų įvertinti, ar oda gelsva, ar rausva? Pagalvokite, ar veidas dažnai rausta, tuomet tai gali būti šalto tono požymis. Taip pat atkreipkite dėmesį, ar matomos venos yra labiau žalios (šiltos), ar mėlynos (šaltos). Pasižymėkite šilta/ šalta. Dar kartą įvertinkite, ar oda kontrastuoja su antakiais ir plaukais. Panašu/ kontrastuoja.
  4. Peržvelkite, ką pasižymėjote. Jei nustatėte, kad oda, plaukai ir akys atitinka tą patį toną (šilta/šalta), galite drąsiai sakyti, kad esate to spalvinio tipo. Tuo tarpu kontrastingumas (ryškumas) padės nustatyti jums tinkančių spalvų ryškumą. Detalesnė informacija apie sezonus:

PAVASARIS: šilta | panašu

Kairėje – pavyzdžiai, dešinėje – spalvos, tinkančios šiam tipui (šiuo atveju – ofiso aprangai).

VASARA: šalta | panašu

Kairėje – pavyzdžiai, dešinėje – spalvos, tinkančios šiam tipui (šiuo atveju – ofiso aprangai).

RUDUO: šilta | kontrastinga

Kairėje – pavyzdžiai, dešinėje – spalvos, tinkančios šiam tipui (šiuo atveju – ofiso aprangai).

ŽIEMA: šalta | kontrastinga

Kairėje – pavyzdžiai, dešinėje – spalvos, tinkančios šiam tipui (šiuo atveju – ofiso aprangai).


Viršuje pristatyti pagrindiniai spalviniai tipai, tačiau yra tam tikrų atvejų, kuomet jūsų spalvos, atrodytų, tinka visiškai skirtingiems tipams. Tai gali nutikti ir dėl dažytų plaukų, kurie tarp kitko gali keisti pradinį žmogaus spalvinį tipą.

Spalvinis tipas turi daugiausiai įtakos viršutinėje kūno dalyje, kuri sąveikauja su veidu, tuo tarpu apatinei kūno daliai galima drąsiai rinktis ir kitų spalvų drabužius. Taip pat svarbu paminėti, kad šie tipai sukurti įvaizdžio harmonizavimui, kuris yra tinkamas pasirinkimas darbiniui įvaizdžiui. Tačiau yra atvejų, kuomet renkamasi būtent skirtingo spalvinio tipo drabužius. Šie spalviniai tipai yra gairės, tačiau ne taisyklės. Rinktis drabužius reikėtų įvertinant daugybę aspektų: savo gyvenimo būdą, praktiškumą, komfortą.

Naudingas patarimas: atidžiai išsistudijuokite savo akių rainelėje esančias spalvas – visi šie atspalviai kaip taisyklė tiks, nes paryškins akis.

Norint pasikonsultuoti ir daugiau patyrinėti savo asmens bruožus ir spalvas registruokitės išsamiai, nuotolinei asmens duomenų analizei.